Het ondernemingsplan

Het moment is daar gekomen om naar de bank te stappen en een lening aan te vragen. Hier moet ik natuurlijk wel eerst een ondernemingsplan voor schrijven. Het Rabobank initiatief IkGaStarten staat boordevol informatie en een aantal voorbeeld ondernemingsplannen. Alleen wat ik niet kan vinden is een specifiek ondernemingsplan voor softwareontwikkeling. Lijkt mij dat dit in deze tijd toch wel een steeds vaker voorkomende iets zal zijn?

Het grote verschil met hetgeen ik wil doen is natuurlijk dat dit puur en alleen digitaal is! Ik hoef geen bedrijfspand te huren, ik hoef geen personeel, geen fysieke opslag nodig, geen vergunningen etc etc. Daarom pak ik het voorbeeld ondernemingsplan van een ZZP’ert, omdat dit ondernemingsplan is gebaseerd op het aanbieden van diensten en software. Ja hier kan ik wat mee, en spendeer de komende dagen op het stapsgewijs invullen van het plan. ’s Ochtends in de trein op mijn mobiel, op werk (ja in de pauzes ja!), ’s middags in de trein naar huis en ’s avonds als de kids weer op bed liggen.

Zelf vind ik altijd dat het visueel ook leuk moet zijn en gooi er wat geinige maar relevante quotes en plaatjes doorheen. Een grote lap tekst is gewoon vervelend toch? Zo doe ik er natuurlijk ook allerlei afbeeldingen in de werking van de software. Ook een plaatje met de verschillende manieren om geld te verdienen met een verwachte inkomsten schema’tje. Wat ik eigenlijk wil is dat zij eerst een beeld hebben van hoe het er uit ziet zonder ook maar één woord te hebben gelezen. De dagen vliegen voorbij en de pagina nummers lopen maar op.

Vooral het onderdeel met marktonderzoek en het financieel plan heb ik toch aardig wat uurtjes op moeten verspijkeren. IkGaStarten heeft een aantal markten en trends op de site staan, maar helaas niets over een webapplicatie en de markt die ik zoek. Hiervoor ben ik op zoek gegaan bij het CBS, zij hebben een schat aan informatie. Ook hier kon ik het niet direct vinden en heb ze een mailtje gestuurd. Binnen een uur kreeg ik een lijst met links toegestuurd waar alles in stond wat ik nodig had! Echt geweldig! Deze data onderbouwde mijn gedachten met keiharde feiten!

Het financiele plan was wel slikken voor me, al die termen die ik niet ken. Het enige wat ik weet van financien is dat ik altijd teveel belasting betaal en te weinig geld op me bankrekening krijg hahaha! Maar zoals ik al zei, ik hoef geen bedrijfspand, personeel en verkoop geen fysieke producten. Dus ik zet simpelweg mijn financierings behoefte op een rij voor de ontwikkeling van de complete software (deel 1, 2 & 3) en de domeinnaam. Hierbij vermeld ik wel dat deel 2 & 3 geen prioriteit hebben en dat ik deze liever uit de eventuele inkomsten wil betalen. Maar natuurlijk zou het mooi zijn als ik alle kosten in één keer kan dekken!

Zo even opsturen naar me neef om te checken!